Let op geld lenen kost geld

Let op met snel geld lenen

Wil je graag een lening afsluiten zonder gedoe? Let dan goed op. Het is belangrijk dat je wel op een verantwoorde manier geld leent en voldoet aan de regels van de wet op financieel toezicht.
Bereken je lening

De Rijksoverheid houdt toezicht op financiële instellingen om zo bedrijven en consumenten te beschermen tegen het afsluiten van leningen waar zij de lasten niet van kunnen dragen.

Noodzaak van de wetgeving

In 2007 is Nederland geraakt door de kredietcrisis. We zijn ons meer bewust geworden van hoe kwetsbaar het financiële systeem kan zijn door deze kredietcrisis. Wanneer één financiële instelling in de problemen raak, kan dit gevolgen hebben op andere instellingen. Instellingen overlappen elkaar binnen de financiële markt. Hierdoor kan een crisis veel sneller andere bedrijven treffen. Zelfs bedrijven in andere branches.

De stabiliteit van het financiële systeem wordt door het financieel toezicht gewaarborgd. Het financieel toezicht zorgt er daarnaast voor dat de markten efficiënt werken en beschermt consumenten tegen niet tolereerbaar gedrag van een financiële instelling of zelfs tegen een faillissement.

Toezichthouders financiële sector

  • De Nederlandsche Bank (DNB): DNB waarborgt de financiële stabiliteit.
  • Autoriteit Financiële Markten(AFM): AFM houdt toezicht op de manier waarop financiële instellingen omgaan met hun klanten én op de manier waarop partijen met elkaar omgaan op de financiële markten. Het AFM stimuleert financiële instellingen om eerlijk en open om te gaan met hun klanten. Het AFM is onderdeel van de Europese toezichtautoriteit en heeft als hoofddoel het vertrouwen wekken van consumenten en bedrijven die de financiële markten versterken.

Wet op het Financieel Toezicht

De WFT (Wet op Financieel Toezicht) beschermt consumenten tegen onverantwoordelijk geld lenen. Door middel van deze wet ga je alleen een lening aan die past bij jouw persoonlijke en financiële situatie.

Nadat je een aanvraag voor een lening hebt gedaan, moet volgens de wettelijke norm de kredietverstrekker deze eerst beoordelen. Voor kredietverstrekkers en banken is het verboden om met termen als ‘’Geld lenen binnen 24 uur’’ of ‘’Snel geld lenen’’ te adverteren.

Let op: Geld lenen kost geld

De krediet waarschuwingsbalk ‘Let op, geld lenen kost geld!’ moet binnen elke advertentie geplaatst worden. Er zijn afmetingseisen gesteld waaraan deze waarschuwing moet voldoen.

Binnen elke advertentie moet de krediet waarschuwingsbalk ‘Let op, geld lenen kost geld’ worden geplaatst. Deze waarschuwing moet aan de afmetingseisen voldoen die zijn gesteld.

Vermelden van het termijn

Binnen welk termijn, dag of tijdstip, de lening wordt uitbetaald of beoordeeld, mag niet benoemd worden binnen de advertentie.

Geen suggesties opwekken

Het is niet de bedoeling dat er suggesties worden gewekt over dat lopende kredietverplichtingen geen rol spelen binnen de aanvraag.

Risico's en wetgeving

Ben je van plan om een grote aankoop te doen? Een aantrekkelijke optie is dan het aanvragen van een lening. Wel is belangrijk om te onthouden dat geld lenen ook geld kost. Maandelijks moet er een bedrag worden betaald aan aflossing en rente aan de kredietverstrekker. Per kredietverstrekker kunnen deze rentetarieven verschillen.

Risico's van snel geld lenen:

  • Je hebt je onzorgvuldig ingelezen in de maandelijkse lasten en voorwaarden door het te snel afsluiten van een lening;
  • Je hebt meer geleend dan dat je eigenlijk nodig hebt;
  • Je kunt je maandlasten niet meer achteraf afdragen door een onoverzichtelijke financiële situatie. Je dient de schuld af te betalen, waardoor je misschien wel verder in de schulden komt.

Geld lenen

Vaste en goedkope rentes
Altijd boetevrij aflossen
Persoonlijk contact
Vanaf:
6,1%
phone-handset