Let op geld lenen kost geld

Particulier geld lenen of via een kredietverstrekker?

Wat is het verschil?

Je zult misschien denken dat termen als ‘kredietverstrekker’ en ‘bank’ hetzelfde betekenen. Dit is echter niet helemaal het geval. Er zijn wel degelijk verschillen tussen een kredietverstrekker en een bank. In dit artikel leggen wij je deze verschillen uit.

Inkomsten van de bank

Bij jouw bank kun je een lening of krediet afsluiten. Banken verstrekken aan zowel zakelijke- als particuliere klanten een lening of krediet. De winst die banken hieruit halen, is voor hen een bron van inkomsten. Er zijn voor banken, naast deze winst, nog meer bronnen van inkomsten. 

Als je een (spaar)rekening opent bij de bank, kun je jouw geld door hen laten beheren. Dit houdt in dat je jouw spaargeld leent aan de bank. De bank kiest er vervolgens voor om of dit geld te beleggen of dit geld uit te lenen aan andere klanten. De inkomsten die de bank hieruit haalt zijn hoger dan de rentes die banken aan mensen die sparen moeten betalen. Het verschil hiertussen is dus ook winst voor de bank. De bank kan dus jouw geld beheren, maar hiernaast kan een bank ook nog handelen in aandelen. Dit kunnen eigen aandelen van de bank zijn maar ook aandelen van klanten. Verder is het bij veel banken mogelijk om verzekeringen af te sluiten. Hierbij kun je denken aan reis- of inboedelverzekeringen. Een gedeelte van het bedrag dat jij betaald voor deze verzekering is ook winst voor de bank.

Inkomsten van kredietverstrekkers

Kredietverstrekkers leggen meestal alleen de focus op klanten die geld willen lenen voor een bepaald doel. Deze doelen kunnen per klant verschillen. Daarnaast kunnen dit zowel particuliere als zakelijke klanten zijn. Het lenen van geld is meestal de enige dienst die kredietverstrekkers aanbieden. Hieruit moeten zij dus ook hun winst halen. Deze winst halen kredietverstrekkers uit de rentes die zij rekenen en de eventuele extra kosten.

Verschil banken en kredietverstrekkers

Kort gezegd is het grote verschil dat een kredietverstrekker alleen leningen aanbiedt en dat een bank meerdere diensten aanbiedt. Anders dan de kredietverstrekkers halen banken winst uit meer diensten dan alleen de rente en eventuele kosten op leningen. Dit is niet zo gek. Banken zijn vaak ook een stuk groter dan kredietverstrekkers. Veel kredietverstrekkers vind je zelfs alleen online terwijl sommige banken gevestigd zijn door heel Nederland. 

Verschil rente tussen banken en kredietverstrekkers

De verschillende rentepercentages tussen banken en kredietverstrekkers kunnen erg groot zijn. Soms kan dit al een renteverschil zijn van zo’n 2% tot 4%. Nu zul je je wel afvragen: hoe kan dit? Vaak hanteren kredietverstrekkers een lager rentepercentage dan banken. Dit komt omdat kredietverstrekkers enkel leningen aanbieden. Vaak gebeurt dit ook nog online. Dat betekent dat er geen kosten hoeven worden berekend voor bijvoorbeeld een kantoorruimte of personeel. Een ander voordeel voor kredietverstrekkers is dat zij zich alleen hoeven te focussen op de enige dienst die zij aanbieden, namelijk het verstrekken van leningen. Je kunt dus wel zeggen dat een kredietverstrekker een stuk minder kosten maakt als een bank en daardoor in de gelegenheid is om een lager rentepercentage aan te kunnen bieden. 

Verschillen tussen kredietverstrekkers

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om via een kredietverstrekker een lening af te sluiten, rust je de volgende vraag: voor welke kredietverstrekker ga je kiezen? Begin altijd met het vergelijken van de verschillende aanbieders. Er zijn een aantal punten die je mee kunt nemen in je vergelijking tussen de verschillende aanbieders. 

Begin met het vergelijken van de verschillende rentepercentages. Ga niet gelijk voor de lening met het laagste rentepercentage, maar lees ook goed de voorwaarden van de lening. De rente van een Flex & Zeker lening is bijvoorbeeld vast en kan dus niet alleen dalen, maar ook stijgen. Met een persoonlijke lening weet je direct waar je aan toe bent. Deze rente wordt van te voren afgesproken en staat gedurende de lening vast. 

Kies voor de lening met voorwaarden die het beste bij jouw financiële situatie passen. Je wilt namelijk niet dat een lening ervoor zorgt dat je in de financiële problemen terecht komt. 

Lening afsluiten

Direct geld lenen en een lening afsluiten? Je kunt hier online een offerte aanvragen. 

Geld lenen

Vaste en goedkope rentes
Altijd boetevrij aflossen
Persoonlijk contact
Vanaf:
6,1%
phone-handset