Let op geld lenen kost geld

Kan ik naast mijn hypotheek extra geld lenen voor mijn huis?

De maximale hypotheek is in 2020 vastgesteld op 100%. Je kunt daarom niet meer lenen bij een kredietverstrekker dan de kostprijs van jouw woning. Hoe pak je dit dan aan als je toch extra geld wilt lenen voor bijvoorbeeld het verbouwen van jouw woning?

De meest voor de hand liggende optie, is het afsluiten van een tweede hypotheek bij jouw huidige hypotheekverstrekker. Dit is dan een verhoging van jouw huidige hypotheek. Je kunt er ook voor kiezen om niet een tweede hypotheek af te sluiten, maar juist een andere soort lening. Je kunt dan de keuze maken tussen een Flex & Zeker lening en een persoonlijke lening. Kies je voor een lening? Dan kun je het beste kiezen voor een persoonlijke lening. Een Flex & Zeker lening is namelijk niet fiscaal aftrekbaar en een persoonlijke lening wel.

Verschillen persoonlijke lening en een tweede hypotheek

Om de verschillen tussen een persoonlijke lening en een tweede hypotheek uit te leggen, zetten we ze voor jou op een rijtje.

Persoonlijke lening

Via Geldlenen kun je een offerte aanvragen via Geldshop. Je kunt een bedrag aanvragen tussen de €5.000,- en €150.000,-. Wanneer je het geld enkel en alleen voor de verbouwing van jouw woning gebruikt, zijn de rentekosten fiscaal aftrekbaar. De looptijd van een persoonlijke lening wordt van te voren vastgesteld, waardoor je altijd weet waar je aan toe bent en in hoeveel tijd je de lening moet terugbetalen. De kans is groot dat de looptijd van een persoonlijke lening korter is dan die van een tweede hypotheek. Dit betekent dat de maandelijkse kosten hoger zullen liggen, maar de uiteindelijk totale kosten lager.

Tweede hypotheek

Wanneer je het geld van de tweede hypotheek alleen gebruikt voor de verbouwing van jouw woning, is de rente fiscaal aftrekbaar. Hieronder valt niet het aanschaffen van nieuwe meubels. Na het afsluiten van een tweede hypotheek, heb je 30 jaar de tijd om deze terug te betalen. Wel moet je voor het afsluiten van een hypotheek naar een notaris en betaal je al snel €1.000,- tot €2.000,- aan advies- en notariskosten.

Verstandig geld lenen

Er zijn een aantal verschillen die je goed moet afwegen. De rente van een tweede hypotheek is lager dan die van een persoonlijke lening. Maar bij een persoonlijke lening hoef je geen bijkomende kosten als advies-, taxatie- of notariskosten te betalen. Over een tweede hypotheek mag je 30 jaar doen om deze terug te betalen en over een persoonlijke lening vaak maar 10 jaar. Hierdoor liggen de maandelijkse kosten van een persoonlijke hoger, maar de totale kosten van een persoonlijke lening weer lager.

Het is belangrijk goed deze verschillen af te wegen en de lening te kiezen die het beste bij jouw financiële en persoonlijke situatie past. Leen nooit meer dan je echt nodig hebt en kies alleen voor de lening die jij maandelijks zeker kunt betalen.

Ben je op zoek naar meer informatie over een persoonlijke lening of een tweede hypotheek? Neem dan hier contact op met ons of vraag gelijk een offerte aan.

Geld lenen

Vaste en goedkope rentes
Altijd boetevrij aflossen
Persoonlijk contact
Vanaf:
6,1%
phone-handset