Voor het afsluiten van een hypotheek wordt er gebruik gemaakt van scherpe regels door kredietverstrekkers. Deze scherpe regels hebben als doel om te voorkomen dat jij een restschuld of betalingsachterstand oploopt.
Wil je een hypotheek afsluiten? Dan wordt er rekening gehouden met een aantal verschillende punten. Je moet hierbij denken aan de volgende punten:
Wil je berekenen hoe hoog jouw maximale hypotheek is? Vraag hier een offerte aan.
Voor het aanvragen van een hypotheek, moet de marktwaarde van de woning in kaart gebracht worden. Deze wordt bepaald door de kredietverstrekker. De kredietverstrekker bepaalt de waarde aan de hand van een van de volgende factoren:
Het is belangrijk dat je elke maand je hypotheeklasten kunt dragen. Daarom moet je deze elke maand af kunnen lossen met jouw inkomen. Hiervoor is een wet geschreven waarin beschreven staat hoeveel procent van jouw inkomen je elke maand mag besteden aan de lasten van jouw hypotheek. Aan de hand hiervan wordt jouw maximale hypotheek berekend. Hoe hoger jouw bruto inkomen is, hoe meer je kunt aflossen, hoe meer geld je kunt lenen.
Wil je een lening afsluiten voor het aanschaffen van een nieuwe woning? Je kunt in 2021 niet meer dan het volledige bedrag van de marktwaarde van jouw woning lenen. De kosten die hier nog bijkomen, moet je zelf financieren.
Of je nu een lening of hypotheek aanvraagt, er wordt altijd gekeken naar of jij al meerdere consumptieve kredieten hebt lopen. Hoe meer leningen je hebt lopen, hoe minder ruimte jij hebt binnen jouw lening om schulden af te lossen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een studieschuld.
Wil je berekenen hoeveel jij maximaal kunt lenen? Neem met ons contact op of vraag hier een offerte aan.
Recht op hypotheekaftrek heb je sinds 2013 niet meer bij alle hypotheekvormen. Wil je (meer) geld lenen en gebruik maken van het recht op hypotheekrenteaftrek? Dan moet je deze lening binnen maximaal 30 jaar af kunnen lossen via de maandelijkse aflossing. Je kunt vervolgens nog een keuze maken tussen twee verschillende vormen van een lening: dit is of de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. Er bestaat ook een overgangsrecht voor al bestaande hypotheken.
Levert de verkoop van jouw woning minder op dan de op dat moment openstaande hypotheekschuld? Dan kun je spreken van een restschuld. Kredietverstrekkers bieden onder eigen voorwaarden de mogelijkheid aan om jouw restschuld mee te financieren wanneer je een nieuwe woning aanschaft.
Voor meer informatie over een hypotheek, een persoonlijke lening of over een Flex & Zeker lening, kunt u verder lezen.