Let op geld lenen kost geld

Is de rente op doorlopend krediet aftrekbaar?

Wil je graag een lening afsluiten voor jouw eigen woning en ben je benieuwd of de rente aftrekbaar is? We vertellen je graag op welk soort lening de rente aftrekbaar is.
Bereken je lening

Rente op een doorlopend krediet

Vanaf 1 januari 2013 is de 'Wet herziening fiscale behandeling eigen woning' van kracht. Dit houdt in dat je vanaf 1 januari 2013 geen recht meer hebt op renteaftrek op een doorlopend krediet. Heb je vóór 1 januari 2013 een bedrag van het doorlopend krediet opgenomen dat gebruikt is voor de verbouwing of aanschaf van de woning waar je primair in woont, dan heb je over dat bedrag nog recht op renteaftrek. Bedragen die daarna zijn opgenomen vallen onder de nieuwe wetgeving en zijn daarom niet meer aftrekbaar.

Waarom een doorlopend krediet voor een woning?

Een doorlopend krediet wordt aangevraagd om over een langere looptijd de leensom van het krediet in zijn geheel of gedeeltelijk op te nemen. Het biedt flexibiliteit tijdens de verbouwing van jouw woning. De rente wordt berekend over het openstaande saldo.

Een doorlopend krediet is ideaal wanneer je een lange tijd in een verbouwing zit en telkens een gedeelte wilt opnemen. Zeker wanneer je niet weet hoe lang de verbouwing gaat duren en wat de exacte kosten zijn biedt een doorlopend krediet de uitkomst.

Rente persoonlijke lening aftrekbaar

Wanneer je een verbouwing uitvoert aan je eigen woning, kan een persoonlijke lening fiscaal aantrekkelijker zijn. De rente op een persoonlijke lening is namelijk wél aftrekbaar, mits aangetoond kan worden dat het gaat om een verbouwing die wordt gedaan voor een woning waar je primair in woont. Wil je meer informatie over de renteaftrek op een persoonlijke lening? Raadpleeg de Belastingdienst.

Geld lenen

Vaste en goedkope rentes
Altijd boetevrij aflossen
Persoonlijk contact
Vanaf:
5,2%
phone-handset