Let op geld lenen kost geld

Hoe wordt het rentepercentage bepaald?

Sluit je een lening af? Dan betaal je vervolgens over deze lening rente. Hoe hoog of laag dit rentepercentage is, verschilt per kredietverstrekker. Kredietverstrekkers hanteren over het algemeen een lager rentepercentage dan banken. Dit komt kortom omdat veel kredietverstrekkers online hun leningen aanbieden. 

Bepaling rentepercentage

Elke kredietverstrekker kan een ander rentepercentage hanteren. De berekening van de percentages wordt gebaseerd op de volgende punten:

  • de looptijd van de lening;
  • het bedrag van de lening;
  • het soort lening;
  • de voorwaarden van de lening.

Rente berekening aan de hand van de looptijd van de lening

Zoals hierboven aangegeven is de looptijd van de lening bepalend voor het rentepercentage. Hoe langer de looptijd van de lening is, hoe lager het rentepercentage. Dit klinkt misschien gunstig, maar dit betekent ook dat je lang bezig bent met het afbetalen van de lening en ondertussen ook nog erg lang rentekosten betaalt. Je kunt dus beter kiezen voor een kortere looptijd van jouw lening. Uiteraard wel met de maandlasten die je kunt dragen.

Rente berekening aan de hand van het bedrag van de lening

De hoogte van de lening is ook bepalend voor het rentepercentage van jouw lening. Hoe meer geld je leent, hoe lager het rentepercentage is. Alleen een lage rente betekent niet altijd dat je uiteindelijk minder geld betaalt. 4% rente betalen over €25.000 is bijvoorbeeld meer als 5% rente betalen over €15.000.

Wil je weten hoeveel jij maximaal kunt lenen? Vraag hier een offerte aan.

Rente berekening aan de hand van de verschillende leenvormen

Naast dat er wordt gekeken naar de looptijd en de hoogte van de lening, wordt er gekeken naar het soort lening dat je afsluit. Via kredietverstrekkers als Geldshop kun je een persoonlijke lening of een Flex & Zeker lening aanvragen. 

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening, leen je een vast bedrag. De rente van een persoonlijke lening staat gedurende de looptijd van de lening vast. Je betaalt hierbij elke maand een vast bedrag aan aflossing en rente. Doordat je vooraf ook de looptijd van de lening vaststelt, weet je precies waar je aan toe bent. 

Flex & Zeker lening

Een Flex & Zeker lening is in vergelijking met een persoonlijke lening een stuk flexibeler. Een Flex & Zeker lening heeft een vaste rente. De rente kan gedurende de looptijd daardoor stijgen of dalen. Binnen een Flex & Zeker lening kun je tot aan het kredietlimiet onbeperkt geld opnemen. De bedrag die je al eerder afgelost hebt, mag je dus ook weer opnieuw opnemen. Je betaalt de rente over het opgenomen deel van de lening. 

Rente berekening aan de hand van verschillende voorwaarden

Aan elke lening zitten voorwaarden verbonden. Per persoon en per lening verschillen deze voorwaarden. Bijvoorbeeld wanneer je een lening afsluit met een overlijdensverzekering, betaal je een hogere rente. 

Rentepercentage berekenen

Wil je graag de rente berekenen voor de lening die jij graag af wilt sluiten? Bereken hier jouw lening. 

Geld lenen

Vaste en goedkope rentes
Altijd boetevrij aflossen
Persoonlijk contact
Vanaf:
6,1%
phone-handset