Let op geld lenen kost geld

Duurzame lening

Wat is dat nu eigenlijk en hoe vraag je een duurzame lening aan?

Een duurzame lening wordt ook wel een ecolening of een groene lening genoemd. Zoals de naam van een duurzame lening al zegt, wordt deze gebruikt om jouw huis duurzamer te maken. Je kunt jouw huis onder andere duurzamer maken door het installeren van een warmtepomp, het verbeteren van de vloer- of dakisolatie of het plaatsen van zonnepanelen. Je kunt deze uitgaven dus financieren met behulp van een duurzame lening van de overheid, maar je kunt ook gewoon een ‘normale’ lening afsluiten hiervoor bij een kredietverstrekker.

Vind je het een lastige keuze? In dit artikel vind je meer informatie over het afsluiten van een duurzame lening.

Duurzame lening kiezen of toch niet?

Wanneer je een duurzame lening afsluit, betaal je hiervoor een laag bedrag aan rente. Het afsluiten van een duurzame lening gaat alleen niet zomaar. Er komen een aantal voorwaarden bij kijken. In sommige gevallen kan het dus ‘gemakkelijker’ zijn om een ‘normale’ lening aan te vragen bij een kredietverstrekker. Vraag je een persoonlijke lening aan? Dan kun je zelf bepalen voor welk leendoel je het geld gebruikt. Je kunt dus zelfs het geld gebruiken voor het eventueel financieren van een auto. Verder houdt dit ook in dat je zelf bepaalt welke aannemer de energiebesparende maatregelen aanlegt in jouw woning en dat dit niet in overleg moet met de overheid. Het voordeel van een lening afsluiten bij een kredietverstrekker is dat momenteel de rentes historisch laag zijn. Je sluit dus in beide gevallen een lening af met een lage rente.

Welke duurzame leningen zijn er?

Gebruik je het geleende geld echter alleen voor energiebesparende maatregelen in jouw woning en wil je daarom graag een duurzame lening afsluiten? Er zijn een aantal aanbieders in Nederland. Dit zijn de volgende:

Wat zijn de voorwaarden van een duurzame lening?

Zoals eerder genoemd, mag je het geleend geld van een duurzame lening alleen gebruiken voor energiebesparende maatregelen in huis. Voorbeelden hiervan zijn:

  • vloer- of dakisolatie;
  • een warmtepomp;
  • HR++ beglazing;
  • zonnepanelen.

Per aanbieder kunnen de energiebesparende maatregelen waarvoor je de lening wilt afsluiten, verschillen. Ook moet je altijd aan een aantal voorwaarden kunnen voldoen. Informeer voor het afsluiten van de lening altijd goed naar de verschillende voorwaarden van de lening. Hieronder vind je een aantal voorwaarden voor een duurzame lening op een rijtje.

  • Je bent minimaal 18 jaar oud en maximaal 75 jaar oud.
  • Je woont in een bestaande woning en bent hier ook de eigenaar van.
  • De energiebesparende maatregelen in de woning worden uitgevoerd door een erkende installateur of aannemer.

Verder kunnen de voorwaarden per aanbieder verschillen. Net als de looptijd van de lening verschilt het bedrag dat je minimaal en dat je maximaal kunt lenen per aanbieder.

Is een duurzame lening fiscaal aftrekbaar?

Ja, een duurzame lening is fiscaal aftrekbaar van de belasting, omdat je onder andere iedere maand een vast bedrag aflost en de lening is voor het verduurzamen van jouw eigen woning. Om deze redenen is een persoonlijke lening die je gebruikt voor het groener maken van jouw woning, ook fiscaal aftrekbaar voor de belasting. Ben je op zoek naar meer informatie over persoonlijke leningen? Deze vind je op de pagina over persoonlijke leningen.

Geld lenen

Vaste en goedkope rentes
Altijd boetevrij aflossen
Persoonlijk contact
Vanaf:
6,1%
phone-handset