Geld lenen in Nederland: Afab


AFAB

AFAB Holding BV was, tot 31 augustus 2010, een financiële dienstverlener die zich richtte op het verstrekken van consumptieve leningen. AFAB (kort voor het Amsterdams Financieel Advies Bureau) werd opgericht in 1993 door Maasbert Schouten. Oorspronkelijk begon AFAB met het bemiddelen in spaarrekeningen. Dit specialisme werd later vervangen door het bemiddelen in leningen. Begonnen als eenmanszaak, groeide AFAB uit tot een middelgroot bedrijf.

Van Amsterdam verhuisde het bedrijf naar Amersfoort van waar het verschillende bedrijven onder zich kreeg. Een aantal bekende namen die behoorden tot deze AFAB-groep waren: AFAB Geldservice, Consumer Finance Services en Hollandsche Disconto Voorschotbank.

In opspraak

In 2009 kwam AFAB in de belangstelling vanwege de aandacht die de verkooppraktijken en het faillissement van DSB Bank kreeg. Methoden van AFAB zouden erg lijken op die van DSB Bank. Zo zouden ook door AFAB zouden veel overbodige en dure koopsompolissen worden verkocht.

Hierdoor raakte de kredietbemiddelaar in de problemen en een schuldenlast van 180 tot 190 miljoen euro, veroorzaakt door overnames, bracht het bedrijf in financiële problemen. Het bedrijf claimde in oktober 2009 preventief een aantal domeinnamen, zoals AFABleed en AFABramp.

AFAB Geldservice tegenwoordig

Nadat alle bedrijven onder AFAB Holding waren overgenomen of failliet verklaard, bleef alleen AFAB Geldservice over als onafhankelijk financieel dienstverlener, met leningen als specialisme. AFAB Holding bestaat niet meer. Door een managementbuy-out hadden Vermeend, Van Duijn en Schouten vanaf 2010 geen verbintenis meer met AFAB. Ook werden alle sponsorcontracten beëindigd. Het bedrijf voldoet tegenwoordig weer aan alle eisen die de Autoriteit Financiële Markten stelt

AFAB Geldservice B.V.
Plotterweg 24
3821 BB Amersfoort
Telefoon: 033-4541000